06 42 33 50 20 aukje@vanthuisuit.com

Vandaag is het Wereld Alzheimerdag en dit jaar staan muzikale ontmoetingen centraal. Want muziek, dat kan zoveel bijzondere momenten en herinneringen opleveren en niet alleen bij mensen met dementie. Want zelf heb je vast ook verschillende muziek of liedjes die bepaalde gevoelens bij je oproepen, dat je laat denken aan bijzondere gebeurtenissen of waar je je gewoon heel prettig bij voelt.

Er zijn verschillende manieren om samen muziek te beleven, dat kan gewoon al door het luisteren naar muziek. Muziek die bekend voelt. Alzheimer Nederland maakte op Spotify een aantal afspeellijsten, die misschien wel kunnen helpen bij het vinden van de juiste muziek.

Er zijn nog tal van andere manieren voor mooie muzikale ontmoetingen. Zoals de bijzondere manier van Kim Erkens van Vergeet-mij-liedje. Ze zingt voor of samen liedjes van vroeger, liedjes met een betekenis of gewoon om contact te maken. Hieronder zie je in een mooie compilatie hoe zij dit doet. Via haar website kun je alle filmpjes bekijken.

Tot slot nog een boekentip, namelijk Singing in the Brain (over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen) van Erik Scherder.

Erik Scherder speelt viool. Hij kan er nog niet veel van,maar het oefenen en het bezig zijn met muziek stimuleertzijn hersenen. Hij wordt er fit van – en gelukkig. Muziek,op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel ofzomaar, passief of actief, kan wonderen doen. In Singingin the brain beschrijft Scherder hoe.

Het lijkt me erg interessant om te lezen wat muziek nu precies met de hersenen doet. Want het is toch bijzonder dat deze zo diep wordt opgeslagen. Dit boek gaat dus op mijn verlanglijstje. Dus wie weet kom je die binnenkort tegen bij mijn groeiende boekenverzameling.